JAARTHEMA

EEN MAATJE MEER

Jaarthema 2009-2010 | EEN MAATJE MEER

Lees alles over het jaarthema van 2009-2010 Een maatje meer. Het gaat niet over diëten, maar over vriendschap.

De mascottes zijn Benny en Vriend Vogel. U ziet ze hier rechts afgebeeld staan.

Een maatje meer!

In de Chiro maak je vrienden, dat is de centrale boodschap dit jaar. Wie weet kwam je wel voor het eerst met een vriend(innet)je mee naar de Chiro. Of ga je nu al tien jaar op bivak met je beste maten, je vrienden die je na al die tijd al zo goed kent, bij wie je terecht kunt met verhalen en problemen en die er altijd voor je zullen zijn. Het begint allemaal met samen spelen als speelclubber. Naarmate de jaren vorderen, wordt de band alsmaar hechter. Na heel wat kleine of iets grotere conflicten en tal van fijne momenten die je samen beleefd hebt, ontstaan er vriendschappen voor het leven.

Nieuwe vriendschappen maken

Een maatje meer – 3 manieren

Grenzen aan vriendschap?
Vriendschappen zijn bovendien heel leerrijk. Je leert heel wat sociale vaardigheden, je leert conflicten oplossen en je leert omgaan met elkaar en met jezelf. Je ontdekt bovendien dat vriendschap ook heel wat minder fijne kantjes heeft. Een hechte vriendengroep aanvaardt niet zomaar nieuwe vrienden. We hebben wel eens de neiging om anderen uit te sluiten en volledig op te gaan in ons eigen kliekje. We tasten onze grenzen af en dat experimenteren kan soms leiden tot pestgedrag.

Werk aan de winkel
Vriendschappen opbouwen vraagt heel wat tijd en energie. Vrienden maken, gebeurt niet vanzelf. Je moet durven openstaan voor anderen en die cruciale eerste stap durven zetten. Hoe de vriendschap nadien evolueert, hangt af van je engagement. Je moet investeren in vriendschap, tijd maken voor elkaar en samen door woelige watertjes zwemmen. Pas dan kan een vriendschap groeien en hechter worden. Dat geldt zowel voor de jongste kinderen als voor de leiding. Samen iets gaan drinken na de leidingskring of samen ontspannen rond het kampvuur op bivak tilt de groepssfeer en de vriendschappen naar een hoger niveau.

We want you!
Wie in de Chiro zit, is een ambassadeur. De vriendschappen die je opbouwt in de Chiro draag je uit. Door je enthousiasme overtuig je anderen om ook die fijne Chirosfeer op te snuiven en in de Chiro te komen. Breng dus al je vrienden mee. Want als er een ding is dat we blijven onthouden van het feestelijke jaarthema van vorig werkjaar is dat Chiro er overal is én vooral voor iedereen!

Vriendschappen sluiten binnen de Chiro, da’s voor het leven!

Info over andere jaarthema’s?

Je vindt ze allemaal terug op onze jaarthema pagina!