JAARTHEMA

ONVOORSPELBAAR

Jaarthema 2020-2021 | ONVOORSPELBAAR

We gaan er een onvoorSPELbaar jaar van maken!

Dit jaar wordt heel onvoorspelbaar, samen met jullie gaan we ‘onvoorspelbare’ spelletjes spelen. Rarara… Hoe gaan we dat aanpakken?! Dat kom je vanaf september te weten in ons nieuwe Chirojaar!

Als je ’t mij vraagt, CHIRO ESJEEWEE!

Jaarthema - Onvoorspelbaar

Maak kennis met... KRABBEL!

Dit is Krabbel, het vrolijke wezentje dat dit jaar op bezoek komt bij jou in de Chiro. Een tijdje geleden kwam hij via een breukje in de aardkorst naar buiten gefloept. Normaal gezien leeft Krabbel in de binnenkant van de aardbol bij alle andere Krabbeltjes.

Krabbel komt bij ons langs om onze Chirowerking op haar kop te zetten en onze gewone activiteiten een onvoorspelbare toets te geven. 

Krabbel is héél bijzonder...

Krabbel is een heel speciaal wezentje. In zijn natuurlijke vorm kan je hem herkennen aan zijn mooi golvende, zwevende lijn.

Uiteraard valt hij ook op door zijn fonkelende gekleurde ogen. Krabbel heeft een heel speciaal talent.

Hij kan namelijk elk voorwerp in de hele wereld bezielen. Als hij in een zeepblok, kleurstift of ster springt, kan je hem altijd nog herkennen aan zijn oogjes. 

De kern achter dit jaarthema

Chiro is spelen om het spel.

Bijna een derde van de Chirogroepen geeft aan dat ze meer bezig zijn met nevenactiviteiten (om financiën te verzamelen) dan met activiteiten voor de leden. De voorbije jaren verstrengde de wetgeving m.b.t. ruimte, wat impact heeft op spelmogelijkheden voor kinderen en jongeren. Binnen het Chirokader lijkt spelen meer en meer naar de achtergrond te verschuiven en minder aandacht te krijgen op evenementen, weekends en cursussen.

Tijd dus om een spotlicht op ‘SPEL’ te richten.

De 3 grote focuspunten van dit jaarthema

Doe ’n keer zot!

Doe eens wat anders: betrek onbekenden in je werking, gooi je leidingskring helemaal om, enz. We dagen zowel leden, leiding als kader uit om elke zondag iets nieuws te proberen.

Onze 112.000 leden treden daarmee wekelijks uit hun comfortzone, zonder (emotionele) veiligheid uit het oog te verliezen.

Tradities zijn er om te koesteren, maar verandering kan verfrissend zijn. Groepen worden door dit jaarthema geïnspireerd om deeltjes van hun werking eens van tafel te vegen en van nul te beginnen. Daarvoor bieden we impulsen, brainstormideeën en voorbeelden aan. We trekken dat actief open naar het hele Chirogebeuren en beperken ons dus niet tot zondagmiddag.

SPEL

We zijn in de Chiro vaak bezig met nevenactiviteiten zoals administratie, contact met ouders, kasactiviteiten, enzovoort.

We willen graag nog eens terug naar de basis van Chiro: spel

We zetten spel niet alleen centraal maar bekijken het ook met een nieuwe blik en brengen het ‘onvoorspelbare’ in wat we al kennen. Dat doen we door bekende spelconcepten te combineren, te stimuleren om knotsgekke originele activiteiten in elkaar te steken of door tikkertje te spelen op ongewone plekken (het moet niet altijd moeilijk zijn). We denken groots en outside the box. Meer zelfs: we breken de doos af en maken er een wasmachiene van die ons plotseling naar een ander universum brengt. Elke zondagnamiddag geven we een onverwachte draai.

Inleving en fantasie

De leiding wordt uitgedaagd om tijdens het spel in te gaan op de fantasie van de leden.

“En toen kwam de draak en die blies de prins helemaal omver!” – “Nee,” zegt Mieke, “ik ben een ridder en ik ga hem redden!”

Om deze speelse ontdekkingstocht verder te zetten is het ook belangrijk dat we focussen op een sterke inleving. Jezelf deel voelen van het verhaal dat verteld wordt, biedt een uniek perspectief op het spel.

Daarbij is het soms nodig de planning wat los te laten en ruimte te maken voor vormen van vrij spel. Laat je daarbij als leiding ook volledig meesleuren door de fantasie van je leden.

De intuïtieve methode (zie visietekst: ‘Spelen’) staat binnen dit jaarthema centraal. Er is ruimte om te proberen en gewoon te spelen. We breken de grenzen van het spelen open en leren onszelf, elkaar en de wereld daardoor kennen.

Om dat te bereiken, heb je niet altijd een uitgebreid decor, nieuwe verkleedkleren of grime nodig. Less is more en onszelf uitdagen om aan de slag te gaan met tafels, stoelen of gewoon een simpele stok is de boodschap. Je kan op verschillende manieren een namiddag vullen met pen en papier. De kracht zit in de koppeling met een sterke inleving en dat willen we graag laten zien!

In de Chiro krijgen we de kans om knotsgekke gedachten in acties om te zetten. We maken dan ook graag werk van contexten waarin knotsgekke ideeën kunnen ontstaan en van nog meer ondersteuning bieden om die ideeën om te zetten in actie!

Niet zomaar een zondag!

Die drie focuspunten zijn belangrijke drijfveren voor vernieuwing. Vernieuwing creëert uitdaging, wat dan weer ruimte biedt om anders te werken. We geloven in de energie die nieuwe en verfrissende dingen kunnen bieden binnen de Chirowerking. We laten dat een heel jaar zien aan leden, leiding en kader. Dat is de drijfveer van het jaarthema ‘OnvoorSPELbaar’.

We gaan voor nog zotter, we creëren elke week verwondering, we kiezen voor dat nieuwe jasje. We zetten het hele jaar op stelten.

’t Is tijd voor iets nieuws. ’t Is tijd voor iets ‘OnvoorSPELbaars’!